Țara din Europa care ia în serios amenințările cibernetice: cât costă ”soluția”

de: Iozan Carmen
21 09. 2021

Franța intenționează să se apere masiv împotriva atacurilor cibernetice. Pentru asta, și-a suplimentat bugetul și intenționează să facă angajări masive.

Din 2017, Franța are un comandament militar de apărare cibernetică. Acesta poartă denumirea de ”Comcyber”. Cu toate acestea, ea consideră că apărarea împotriva atacurilor cibernetice trebuie intensificată. Astfel că, Legea de programare militară care vizează perioada 2019-2025 prevede un buget de 1.6 miliarde de euro. Pentru a ajunge la o forță de muncă de 4.000 de oameni, francezii vor mai recruta 1.100 de luptători cibernetici. ”Având în vedere multiplicarea și gravitatea atacurilor cibernetice, am decis să intensific recrutările în perioada 2019-2025”, declară ministrul la Forumul Internațional al securității cibernetice din Lille (Nord).

Câți luptători cibernetici va avea Franța?

Direcția Generală Armament și serviciul francez de informații externe DGSE își propun, ca până în 2025, să ajungă la 5.000 de angajați. Astfel că, vor mai trebui să recruteze suplimentar 770 de combatanți cibernetici. Ambiția lor este să ajungă ”campioni ai securității cibernetice”.

În ultimul timp, furtul de date și atacurile ransomware au crescut foarte mult, în întreaga lume. Cei vizați sunt companiile, administrațiile și operatorii de conducte din Statele Unite ale Americii. La ei se mai adaugă și o companie de ambalare a cărnii, sistemul IT al serviciilor de sănătate din Irlanda și o mare companie aeriană indiană.

Problema cibernetică are și o dimensiune militară. ”Ministerul Forțelor Armate are misiuni și probleme. Acestea ne impun să folosim arma cibernetică în sprijinul operațiunilor noastre. Adversarii noștri nu sunt privați de ea, indiferent dacă sunt puteri de stat, grupări teroriste sau susținătorii lor”, spune doamna Parly.

În prima jumătate a anului 2022, Parisul, ca parte a președenției franceze a  Consiliului European, intenționează să organizeze un forum.  Acesta va reuni comandanți cibernetici din cele 27 de state membre. În cadrul lui se vor discuta teme cu privire la necesitatea de apărare a fiecărui stat membru în fața atacurilor cibernetice care pot proveni din parte unor puteri de stat, a unor grupări teroriste sau a susținătorilor lor.